L’ile Bouchard & Theneuil

L’ile Bouchard is een dorp op drie km afstand van Theneuil met circa 8.000 inwoners en maakt deel uit van het arrondissement Chinon.
Het heeft een grote supermarkt, een winkelstraat en voorzieningen zoals bakkers, slagers, gemeentelijk zwembad, dokters en tandartsen.
Er zijn een aantal restaurants, een hotel en een camping. Er bevindt zich ook een office de tourisme.
De rivier de Vienne stroomt dwars door het dorp richting Saumur waar de rivier uitmondt in de Loire.
L’ile Bouchard wordt sinds decennia bezocht door pelgrimgangers die er de Notre-Dame de la Prière aandoen, een kerk die onderdeel uitmaakt van de parochie St. Gilles.
Op 8 december 1947 hebben vier jonge meisjes hier de verschijning gezien van de Heilige Maagd Maria en de Engel Gabriël.
Sindsdien is er elk jaar een ontmoeting van pelgrims op 8 december.

L’ile Bouchard dankt haar naam aan het eiland in de Vienne tussen de twee delen van het dorp waar generaties heren Bouchard een castellum bouwden.
Bouchard de IIIe is de oprichter van de inmiddels beroemde kerk aan het eind van de 11e eeuw.

Theneuil is een ‘village’ met circa 300 inwoners. Jaarlijks wordt er op de laatste zondag van juli een boeren jaarmarkt georganiseerd.
Mede door toedoen van Nederlanders is dat feest uitgegroeid tot een festival met professionele levende muziek (eens in de twee jaar, waaronder in 2011), wijn- en eettentjes, antiekkramen en oude voertuigen. Theneuil ligt in het uiterste zuidwesten van het departement Indre-et-Loire.